De mensen en hun Mauritshuis
"Hadden we onze woonkamer destijds maar nooit laten moderniseren"

Roel Koolhof woont vanaf 1959 in de straat en zijn vrouw Hannie sinds 1964. Samen hebben ze hier vier kinderen grootgebracht, maar die zijn nu al lange tijd het huis uit. Ze bewonen nu met zijn tweeën het hele pand, hoewel ze van de bovenste verdieping nog maar weinig gebruik maken. Ze houden van de ruimte en de klassieke sfeer. "Nieuwe huizen vind ik niet zo prettig" zegt Hannie. De woonkamer heeft eind jaren zestig een grondige renovatie ondergaan. Gemoderniseerd, zoals dat toen heette."Hadden we dat maar nooit gedaan", verzucht Hannie nu. "Er zaten zoveel scheuren in het plafond en mijn man rookte toen nog veel dus hebben we er schrootjes in laten zetten." Gelukkig is het plafond op de eerste verdieping nog in oude stijl. Recent hebben ze dat perfect laten opknappen. In de woonkamer herinnert een belletje voor de dienstbode nog aan lang vervlogen tijden, toen er een hoofdcommissaris van de politie woonde. Vooral toen de kinderen nog thuis woonden miste Hannie een achterom voor de fietsen. Zolang ze nog goed ter been zijn maken ze geen aanstalten om te verhuizen. "Er zijn maar weinig mooie appartementen voor ouderen in de buurt."


De mensen en hun Mauritsstraat
"Ik ga liever tennissen dan naar een kastje zitten turen"

"Vroeger waren de bewoners wat bekakter dan nu. We hebben veel mensen om ons heen zien vertrekken. Toen ik hier net kwam wonen heb ik eindeloos naar speelkameraadjes voor mijn kinderen gezocht. Er waren alleen maar oudere kinderen. Met mijn leeftijd hang ik net een beetje tussen twee generaties in. Nu zijn er weer veel jonge gezinnen." De Mauritswebsite heeft Hannie nog nooit gezien. "Voor mij hoeft de computer niet meer.


Elke week met Roel naar de tennisbaan

Ik ga liever tennissen dan naar een kastje zitten turen." Zo gemakkelijk komt ze er niet van af: haar zonen zullen haar binnenkort toch een pc in de maag splitsen. De discussie over het betaald parkeren volgt ze op de voet. Roel en zij hebben nooit een auto bezeten. De NS brengt hen overal waar ze maar willen en de fiets en de tennisbaan houden hen in beweging. "Betaald parkeren zou voor mij een ramp zijn. Mijn vriendinnen die een middagje komen bridgen, moeten dan ineens gaan betalen. Ik vind dat het mijn bezoek belemmert. Ik hoor ze al zeggen: "Is het bij jou betaald parkeren? Kom dan maar naar mij toe." "En hoe zit dat met kinderen die een weekendje komen logeren?" De mensen verkijken zich in haar ogen op de problematiek. Er is altijd nog wel een plekje te vinden.
Als bijnaburen hebben ze de overlast van Huize Willum vanaf het begin meegemaakt. Hannie neemt geen blad voor de mond: "Als ik naast hen had gewoond, was ik allang gevlucht." Over haar belevenissen met dit roemruchte studentenhuis kan de lezer alles te weten komen in de reportage die (binnenkort) elders op deze website is te vinden.


Zondagse en doordeweekse tennisschoenen van Hannie en Roel

<<<terug