Herinneringen aan Mauritsstraat 70, 1946-1956

door Marja van den Bergh-van der Steen

In 1936 zijn mijn ouders, Dr J.C. van der Steen en Truus Verweij getrouwd vanuit Mauritsstraat 1.

Dr JC en Truus voor Mauritsstraat 1

Destijds huurde mijn vader daar een kamer bij de familie Padberg.
Na kort in de Nassaustraat gewoond te hebben, betrokken ze de benedenwoning Mauritsstraat 70. Het verhaal gaat dat tijdens de oorlog mijn vader samen met de buurman Wim Lovendaal een tunnel onder de grond, van huis naar huis, had gegraven. Hier hielden ze zich bij huiszoekingen schuil.
In 1946 (de oorlog zat ertussen!) ben ik geboren. We woonden vooral in de voorkamer aan de straatkant. Daar stond een zwarte moor te branden. Ervoor een houten rekje met drogend wasgoed. In het huis waren geen douche en geen bad.


De kleine Marja van der Steen in achterste kinder wagen
Wilhelminapark 1948

Nadat ik de wastobbe ontgroeid was, gingen mijn moeder en ik wekelijks poedelen in het badhuis in de Homeruslaan. Ik voel nog hoe de warme damp je bij binnenkomst de adem ontnam.
Boven ons woonde de familie Veerman met hulp Stien. Met hun kleindochter Mareen ben ik nog steeds bevriend. Andere speelkameraadjes waren: Bartje Klimmert, Adriaan Ypma, Lisanne Meijer en Pietje Govers. Ook herinner ik mij nog: Yvonne Hoogland, Leo van Hulst en Lex en Jet Poslavsky en natuurlijk de meisjes Adelaar.
De Mauritsstraat was een heerlijke speelstraat met niet of nauwelijks verkeer.


Marja & friends 1951? Op de achtergrond Mauritsstraat 67

Het klimmen op de paard-en-wagens was grote pret. Koninginnedag was één grote verkleedpartij. Mijn favoriete bezigheid was handstand, tegen het muurtje bij de lage huisjes.
Af en toe mocht ik voor mijn moeder boodschapjes doen bij kruidenier Ypma. Maar toen ik voor buurvrouw Lovendaal 6 eieren ging halen, was de lol er af. Stap voor stap liep ik met een bruin zakje met eitjes naar de overkant. Helaas….. een losliggende stoeptegel liet mij struikelen. Ik durfde niet te vertellen wat er gebeurd was en sloot me op in mijn kamertje. Tot de buurvrouw kwam vragen waar haar boodschappen bleven. Toen kwam de aap uit de mouw!

Marja van den Bergh-van der Steen oktober 2006


Op het stoepje bij Mauritsstraat 70
Rechts Marja van der Steen. Maar wie is dat vriendje?

Vader had een Willy's Stationwagen

Reactie van onze vaste historische columnist Jan Yep Ypma

Beste bewoners van de Mauritsstraat ik heb een paar stukjes informatie, die je misschien van hulp zullen kunnen zijn.
Hier gaan we dan:
de Eerste foto: Marja met Bartje Klimmert (99% zekerheid), voor Marja's ouderlijk huis op Mauritsstraat 70. Bartje Klimmert. Bartje woonde direct tegenover van der Steen, in het huis direkt naast het pakhuis van Ypma. Bartje was een ondeugend jochie, klein voor zijn leeftijd. Bartje was, net als Marja zelf, een jaar of 6. Mijn junior. Ik dacht me te herinneren, dat we hem 'kikkertje' noemden. Vader had een Willy's Stationwagen, waarin een vergroot horloge de linker zijruit sierde. Mijnheer Klimmert was vertegenwoordiger voor een of ander Zwitsers horloge merk. De Klimmerts hebben in de vijftiger jaren hun huis verkocht aan de familie Govers, met ook een zoontje, Pietje geheten, ongeveer de leeftijd van Marja.
Foto twee: Trouwfoto van Pa en Ma van der Steen. Het is inderdaad Mauritsstraat 1. Te zien aan het pand zelf en ook door het puntdakje erachter. Dat met het puntdak was toen de fietsenmaker Hessing op de hoek. Later werd dat de bloemenzaak van Ans, tot Ans' sterven in ongeveer 1988. Ik heb nog geholpen met het ruimen van dat huis na haar overlijden. Daarna werd het omgebouwd tot prive woning. Best gezellig, maar het was een puinhoop vroeger en zelfs toen Ans er de bloemenzaak had.
Foto drie: twee lastige babies, verder kan ik er niks over zeggen.
Foto vier: Het huisnummer is inderdaad Mauritsstraat 67. Daar woonde de familie Bakker. Aardig gezin, zeer zachtaardige mensen met vier of vijf kinderen. Allemaal een slagje ouder dan ik. Ria en Greet waren vriendinnen van mijn zusjes Miep en Akke Ypma. Deze mensen hadden ieder jaar de mooist verlichtte kerstboom en kerststalletje en we mochten daar dan altijd een suikerkransje halen. Zoals je ziet aan de triangel naast de voordeur was mijnheer Bakker fysiotherapeut. Dat heette toen Heilgymnastiek. Hij was ook leraar gymnastiek aan het Bonifacius Lyceum. Een der zoons, Ton, is later de toneelwereld ingetreden en heeft in een filmpje de hoofdrol gespeeld dat ik in Utrecht nog heb kunnen zien. Geproduceerd rond 1986 denk ik. Een vrij slechte low-budget film, 'n beetje een semi-documentaire, waarin Ton Duits een kapiteintje speelde, dat de taak had om Duitse krijgsgevangenen in de kazerne bij de berenkuil (weet je, net voorbij de berenkuil richting De Bilt) te fusilleren, of dat althans te overzien. Zou wel leuk zijn om die film eens op te sporen. Mevrouw Bogers (Elly) heeft die film ook gezien, dus die weet er misschien nog wel wat meer over te vertellen.

Dodge Cove, 24 oktober 2006

Fotocollectie Mauritsstraat
Marja van den Bergh-van der Steen


Mauritsstraat winter 1954 ... Met vader in achtertuin Mauritsstraat 70 ... 1950

Bartje Klimmert, Marja, Arjan Ypma (broertje van Jan Yeb)

Met moeder achtertuin 1947..... Met Lotje (Charlotte Groen), Wpark 1954

De beroemde Bartje Klimmert (contact?)


Verjaarspartijtje, 8 jaar, klasje Frans Halsschool. Ik herken Mieke Siemelink (Emmalaan), Mieke Hamaker (Willem de Zwijgerstraat), Justa Tjabbes,
Liesbeth Rap, Helma Roelofs (Hobbemastraat?), En een paar kinderen uit de straat. Die zonder hoedje links ben ikzelf.

M vdBvdS