Jacob, Breakdance-pro
Zestienjarige breakdancepro woont op Dillenburg zeven

Degenen die hem de afgelopen jaren op of rond het Maurits/Dillenburg-pleintje in actie zagen kregen zo langzamerhand wel in de gaten dat er iets bijzonders in hem zit. Maar dat het een opzienbarende breakdanser is begint in de Mauritsstraat nu pas echt bekend te worden.

Het is natuurlijk al een tijdje geleden dat het begon. Ik was een jaar of twaalf. Ik zat een keer voor de teevee. Toevallig zag ik een programma over breakdansers. Ik was er meteen helemaal gek van. Echt geweldig wat die jongens allemaal konden. Dat wilde ik ook. Ik ben meteen gaan oefenen. Ik zat toen net op de Werkplaats in Bilthoven. Elke dag lekker stukkie fietsen, dus conditie had ik wel. Daarbij zat ik toen ook nog op waterpolo. Ik bedacht samen met zes meisjes dat we ons gingen inschrijven voor Kunstbende.

Wat is Kunstbende?
Kunstbende is een stichting. Kunstbende krijgt subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het doel van Kunstbende is om alle jongeren van Nederland, op een leuke, eigenwijze manier in contact te brengen met kunst en cultuur...
Kunstbende organiseert elk jaar een landelijke wedstrijd in kunst voor iedereen van 13 tot en met 18 jaar. Iedereen kan gratis meedoen en ook nog eens te gekke prijzen winnen. Jij maakt je eigen kunst, maakt niet uit wat, de Kunstbende zorgt voor het podium. En voor de jury. En voor de prijzen. Prima dus voor breakdansers.

Die meisjes zouden een streetdance-act opvoeren en ik zou daarbij een snelle breakdance doen. We noemden ons "Funky" en schreven ons in. Ik was dertien. We hadden goed getraind en het sloeg behoorlijk aan. We wonnen zelfs de voorronde. We gingen zowaar landelijk. Daar hebben we niet gewonnen maar ik zat meteen wel een beetje in het wereldje van de breakdansers. De meeste breakdansers die ik ontmoette waren een stukje ouder dan ik.

Ik ging trainen met een groep jongens in het buurthuis. Elke week is de trainingsgroep wel anders van samenstelling, maar ik ben er altijd. Sommige van mijn breakdancevrienden zijn al twintig. Die jongens zijn sterk. We oefenen meestal 2 tot 3 uur achter elkaar. Je moet bij die trainingen niet voor een beetje pijn terugdeinzen, anders wordt je niet echt goed. Soms trainde de Nederlands kampioen met ons mee. Een betere leermeester kon ik me niet wensen.

We gingen optreden in het land. In buurthuizen en op feesten. We werden ook gevraagd voor discotheken, zoals in de Get Down. Toen mijn moeder hoorde dat die optredens om twaalf en vijf uur 's nachts waren zei ze: "vergeet dat maar Jacob". De discotheek ging dus voor mij helaas niet door. In 2001 hebben we weer aan Kunstbende meegedaan, met vier jongens en vier meisjes. Daarna kreeg ik een hele vervelende blessure aan mijn knie. Lang op krukken gelopen.

Nu gaat het gelukkig weer prima. Ik train weer en heb meegedaan aan de voorronde van Spin Off 2002 (Hip Hop breakdance event without boundaries). De landelijke finale in de Melkweg heb ik helaas niet gehaald. Maar ik ben wel in Amsterdam gaan kijken.

Heb je talent Jacob?

Dat weet ik niet, ik ben nu zestien, ik vergelijk mezelf met die jongens van twintig. Even wachten tot ik achttien ben…