Eindexamen 2003


Tasvlag

Superspannende maanden
Mei en juni, voor eindexamenkandidaten superspannende maanden. Kijk hun boeken maar eens in. Ongelooflijk wat ze allemaal in hun kop moesten stampen. De een bereidt zich al lang van tevoren voor. De ander begint er pas op het allerlaatste moment aan (met alle risico's van dien), maar voor iedereen was het uiteindelijk toch knoerthard werken. Al is het alleen maar omdat er naast de te leren stof ook nog grote, best wel professionele, werkstukken geproduceerd moesten worden. De webredactie is er overigens absoluut van overtuigd dat kinderen vandaag de dag veel en veel meer en ook diepgaander moeten leren dan zijzelf al die jaren geleden. Het geklungel op Mulo, HBS en Gymnasium van weleer is toch niet te vergelijken met de professionele aanpak van onze academische internetkids.


Geslaagde meiden

Uitslag op internet
Ook bijzonder voor deze eenentwintigste eeuw is dat de kids de antwoorden op alle vragen direct na het examen op internet kunnen opzoeken. Onderzoek heeft uitgewezen dat meisjes meteen naar huis scheuren om daar te verifiëren hoe ze het gemaakt hebben. Die weten ook meestal vrij precies of ze het gaan redden of niet. Jongens hebben over het algemeen geen zin om meteen al de uitslag te weten. Die wachten liever tot de officiële uitslag er is en drinken liever een biertje op de stoep dan dat ze achter de computer kruipen op zoek naar de goede antwoorden.


Vijf tas-vlaggen in de Mauritsstraat

De echte uitslag
12 juni was de grote dag. Zenuwslopend! Het bestaat nog steeds. Dat rare systeem waarbij je gebeld wordt als je gezakt bent. Niet vol te houden als je denk net op het randje te zitten. Gelukkig bestaan er inmiddels klassenleraren die hun kinderen stiekem vlug bellen om ze te vertellen dat ze geslaagd zijn. Dat scheelt vaak minstens een halve dag spanning. Vet koele leraren zijn dat. Aan het eind van de dag fietsten alle mauritskinderen naar hun scholen om de definitieve uitslag op papier te ontvangen. We kunnen u geruststellen: Alle Mauritseindexamenkandidaten zijn geslaagd!!!! In een mum van tijd hingen er vijf vlaggen met tas en stond zo'n beetje de hele straat op zijn kop. Er was een vriendelijk bejaard echtpaar dat zich verbaasde. "We snappen al die consternatie niet", spraken ze, "onze kinderen wisten aan het begin van het jaar al dat ze aan het eind met goede cijfers zouden slagen...". Gelukkig geldt dat niet voor iedereen. Onze eindexamenkids waren in ieder geval door dolle heen. En wij zijn zeer trots op ze.


Op 68 werd er die avond flink gefeest...