Architectuur prijs voor FBW architecten uit de Mauritsstraat
FBW architecten wint Daas Baksteen Architectuurprijs 2010 met Omnizorg Centrum Apeldoorn

Utrecht, 29 januari 2010

Belinda van Buiten en Antoni Folkers, de twee creatieve bouwgeesten uit de Mauritsstraat staan met hun Utrechts architectenbureau FBW architecten weer eens in de spotlight.

Omnizorg Centrum Apeldoorn is door een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Fons Asselbergs, Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed als winnaar uitgeroepen van de Daas Baksteen Architectuurprijs. Deze prijs is ingesteld om de rol van baksteen in de architectuur onder de aandacht te brengen. Volgens de jury bewijst Omnizorg Centrum Apeldoorn dat de opvang van daklozen en verslaafden niet alleen maar in containers hoeft te gebeuren. Het is opvallend hoeveel zorg er is besteed aan het gebouw als geheel en aan de detaillering.


foto K. Stuip


Het is een on-Nederlands vrolijk en mooi gebouw

In haar rapport roemt de jury: het volstrekt unieke en nieuwe van het project de manier waarop daar door de architect op is ingespeeld het maatschappelijke belang en de voorbeeldige toepassing van baksteen. De architectonische invulling van het ingewikkelde programma van eisen is indrukwekkend. Van alle kanten oogt het gebouw verzorgd ontworpen, de openbare binnenruimte voor de hoofdingang geeft de doelgroep een omsloten gebied waar men zichzelf kan zijn. De verticale rasters aan sommige gevels waar klimplanten zich aan zullen gaan hechten verzachten straks het gehele beeld. Ook aan het interieur is veel zorg besteed.


foto FBW

De jury vindt dat het Omnizorg complex getuigt van bestuurlijke moed bij de gemeente Apeldoorn. Ten eerste omdat uit het ontwerp de ambitie van de gemeente spreekt tot kwalitatief hoogwaardige invulling van dit verder in te richten stedelijk gebied. Het gebouw ademt monumentaliteit. Niemand kan er omheen. Het zet de norm voor de gebouwen die hier later nog zullen verrijzen. Ten tweede om juist op deze opvallende plek een gebouw voor verslaafdenzorg en daklozenopvang te laten bouwen. Dat geeft het duidelijke signaal af dat deze mensen niet buiten de maatschappij staan.


foto C. Richters

Uit 67 inzendingen zijn de volgende 6 projecten genomineerd:

Gemeentehuis Winterswijk, O III Architecten te Amsterdam
Hof van Hersbeek, C 5 Architecten te Breda
6 Urban villa?s, Vera Yanovshtchinsky Architecten te ?s Gravenhage
Dobbelman Terrein, Architectenbureau Marlies Rohmer te Amsterdam
Kunstkwartier Helmond, LX architecten te Helmond
Omnizorg Centrum Apeldoorn, FBW Architecten te Utrecht


foto C. Richters


Bezinningsruimte foto H. Cock


Het Omnizorg Centrum Apeldoorn is in de VOF FBW/ABT samen met ABT Adviseurs in Bouwtechniek te Velp uitgewerkt en gerealiseerd.

Meer informatie

www.fbwarchitecten.nl

www.daasbaksteenarchitectuurprijs.nl