Appelvink in Wilhelminapark

Februari 2009

Nog niet zolang geleden liep ik op een vries-ochtend het Wilhelminapark in. Het gras was wit, ijs op het water, een groot eendenwak en rijp op de bomen. Je zult het misschien raar vinden maar ik had mijn verrekijker bij me. Dat kwam omdat ik de ochtend ervoor allemaal kwetterende vogeltjes hoog in een boom had zien zitten. Ik kon ze niet goed zien. Gewoon te klein en te ver weg. Toen dacht ik dus: "morgen een verrekijker mee, ze zullen er vast wel weer zitten". En ja hoor, ook deze ochtend zat daar boven in diezelfde boom op het eilandje in de Wilhelmina-vijver en groep kwetterend grut.
Ik trok mijn verrekijker en zag al gauw dat het een stuk of tien sijsjes waren. Kleine geelgroene zangertjes die je niet zo vaak in ons park ziet.
Zo stond ik daar dus een beetje naar de toppen van de bomen te turen, totdat ik het idee kreeg dat de omstanders mij wel een merkwaardige freek zouden vinden.


Ik wilde mijn verrekijker weg stoppen toen ik opeens zag wat ik nog nooit in in levende lijve gezien had...

Een appelvink! Ik weet niet wat u ervan denkt, maar ik vind het een ongelooflijke verschijning. Zo'n eigenwijs beest met een kop die veel te groot is voor het lijf wat er aan vast zit. In het vogelboek lees ik dat hij met zijn snavel een kracht van vijftig kilo kan zetten. Ik wist niet wat ik zag. Een gaaf beest. Rare verassingen kom je tegen in dat stadspark van ons.

Mocht jij vandaag toevallig het Wilhelminapark in gaan. Neem dan eens een verrekijker mee! Dan ben ik in ieder geval niet de enige vogelgek. En die appelvink, die zou er best nog steeds kunnen rondvliegen...

R.