Het verschrikkelijke draaihek draait niet meer

Utrecht, 2 oktober 2006, van onze verslaggever op locatie

Het verhaal van het paaltje/hekje bij het brugje in het Wilhelminapark is nog niet afgelopen met het voorgaande verhaal op de site. Het is een continuing story, die door uw bijzondere verslaggever dagelijks vanachter zijn raam wordt gevolgd.
Bij de evaluatiebespreking van het gemeentelijke wijkonderhoudsteam werd geconcludeerd dat, met het zwaaihekje zonder zwaai, fietsers toch nog te gemakkelijk gewoon konden doorfietsen, terwijl kinderwagens en rollators slechts wat extra moeite hadden. Alleen rolstoelen kwamen vast te zitten. Derhalve werd besloten tot aanvullende maatregelen. Een opzichter (colbertjasje) en 4 werkers (gele gevarenjasjes) bestudeerden de zaak terplekke. Besloten werd het draaihek, dat niet draait, 10 centimeter op te schuiven. Gegeven het feit dat onder het hek gewapend beton aanwezig is, waren hier inderdaad 4 mannen en een kraan voor nodig!
Regelmatig kwam de werker met die grote snor poolshoogte nemen. En nee, het probleem was niet opgelost.

Fietsen konden nog steeds doorfietsen, tenzij ze volle fietstassen hadden of gevulde kinderzitjes voor en achter. Ja, brede kinderwagens lukte inderdaad niet meer. De verschillende driewielers en kinderfietsjes die zich vanaf de brug te pletter reden met als gevolg huilende kinderen, bongelend in het hekje, nam hij jammer genoeg niet waar
Dit keer werd er niet over vergaderd. In het kader van empowerment mocht de employee zelf de goede oplossing kiezen. Dat deed hij door het hekje met een nieuw ingegraven paaltje klem te zetten. Dat koste hem afgelopen vrijdag bijna 2 uur omdat hij voortdurend belaagd werd door protesterende passanten. En Mw. Rinck die vervaarlijk met haar papierprikker bleef zwaaien, luidkeels roepend: "ze zijn gek geworden" . Ik ging een beetje in de buurt staan om eens naar zijn verhaal te luisteren. Dat ging als volgt: "…natuurlijk snap ik ook wel dat er geen kinderwagens en rolstoelen meer door kunnen, maar ik moet eerst het probleem van die verdomde fietsers oplossen…. Als dat is opgelost, zien we wel weer verder". Ja, zo kun je het ook zien.
Daarna zag ik de eerste vader met kinderwagen ( vrijdag = vaderdag) afdruipen om de grote omweg maar te maken. Toen kwam er een buurtbewoner voorbij die zonder enige moeite het paaltje uit de grond rukte en onder het brugje weg legde. Geen problemen in het weekend.
Maar zowaar : de snor stond op maandag present ter inspectie. Tijdens de onweersbuien werkte hij zelfs door (ooit zo'n werklust gezien bij gemeente ambtenaren?).

De constructie is nu nog merkwaardiger, iets met ook nog een ijzeren band van hek naar paal. Ik neem aan dat de ambtenaar dagelijks zal blijven controleren of zijn constructie nog staat, want hij zal die vermaledijde fietsers er onder krijgen.

Iemand meldde mij dat de bout van het hekje A2/70 is en daarvoor een sleutel te zullen zoeken. Dan kan het hekje binnenkort als kunstwerk naast de andere kunstwerken in het park staan, of als mini-klimhek voor peuters. We houden u op de hoogte.

JP

Wekt dit artikel uw schrijflust op, zet het in ons gastenboek! Er is al een leuke reactie binnen...

Hieronder reactie van een straatgenoot dd 7 oktober 2006

Beste redactie,
Nogal verbaasd over al die nieuwe gaten in het wegdek op het bruggetje van het Wilhelminapark belde ik vanochtend met wijkbureau Oost. Eerst kreeg ik het callcenter van de gemeente, toen na veel aandringen het callcenter van het wijkbureau en toen na veel aandringen het telefoonnummer van de wijkopzichter, Ruud Borst. (Hij zat eerst bij de begraafplaats maar nu nabij Kampong bij de biologische tuinen).
Ruud Borst heeft mij uitgelegd dat het de gemeente zelf is die het paaltje daar heeft neergezet, op eigen initiatief dus. Het heeft te maken met het vergunningenstelsel van het Wilhelminapark als monument dat er voortaan echt geen fietsers meer op voetpaden mogen rijden. Het heeft even stilgelegen in 2001, aldus Borst, toen alleen de standaard geplaatst is, maar nu is het weer 'opgepakt'. Dat het kiwihek, zoals hij het noemde, nu steeds verzet wordt is omdat de gemeente aan het uitzoeken is hoe het zo goed mogelijk neergezet kan worden zodat er nog wel buggy's, maar geen fietsen meer langs kunnen.

Wordt vervolgd waarschijnlijk, KK

Hieronder nog een reactie van een buurtgenoot uit de Stadhouderslaan dd 7 oktober 2006

Om met een kreet te beginnen: Wijkgenoten!
Het paaltje staat inderdaad voor paal en is dus geen adaequate oplossing voor het probleem, dat teveel fietsers gebruik maken van de voor de hand liggende sluiproute. Die sluiproute is overigens een constante ergernis voor de voetgangers, die zich lam schrikken van de (geen geluid gevende) fietsers, doe het niet nodig vinden om gebruik te maken van de meestal aanwezige bel aan hun stuur!
Persoonlijk denk ik, dat de oplossing naderbij komt, wanneer de verleidelijke ingang aan de Wilhelminapark zijde met een goede beplanting wordt afgesloten, zodat men meer gebruik gaat maken van het prachtige fietspad, dat de gemeente voor ons aangelegd heeft met alle voorrangsregels van dien! Door gebruik te maken van de gewraakte sluiproute zet men iets anders voor paal, nl het goede fietspad en daarmee de gemeente!

JAS