Kapkoorts heerst in Utrecht Oost
Utrecht, 2 mei 2008

van onze verslaggever


Het is u wellicht ook opgevallen. De afgelopen paar jaar worden er duidelijk meer mooie grote oude bomen gekapt dan in de vele jaren daarvoor. Kennelijk heerst er de kapkoorts bij de gemeente Utrecht.
Ook de afgelopen maand zijn er in het Wilhelminapark weer een aantal fraaie exemplaren omgegaan. Het gaat om bomen van 50 tot 80 jaar oud. De gemeente zegt te kappen vanwege ziekte of gevaar voor omvallen of brekende takken. De gemeente wordt geadviseerd door boomspecialisten, boomchirurgen en haar eigen groenbeheerders.

Afgelopen week zijn er in de Adriaan van Ostadelaan, vlak bij de kerk weer twee prachtige kastanjes omgegaan. Een derde kastanje is tot op de stam geamputeerd. Op veel plaatsen in Nederland en daarbuiten probeert men kastanjes te redden van de kastanje-ziekte door zelfs met infusen te werken. Allemaal om die mooie oude bomen te behouden. Zo niet in Utrecht. De gekapte kastanjes op de Ostadenlaan waren niet eens ziek. Wat is er aan de hand?Een bekende boomchirurg geeft aan dat de adviserend specialisten nogal eens verkeerd adviseren. Een boom wordt ziek verklaard en blijkt, na omzagen, een kerngezonde stam te hebben, die nog jaren meekan. Hoewel holle bomen prachtig kunnen zijn en stevig kunnen staan gaan die meestal gewoon om. Scheve bomen worden gekapt terwijl het bij een storm nog wel eens juist de rechte bomen zijn die omgaan. Daarbij is het een zeer bedenkelijke zaak dat degene die gaat kappen vooraf ook adviseert.

Vraag aan de gemeente: Als een boomchirurg niet kan kappen of snoeien heeft hij geen werk. Mag zo iemand adviseren bij groenbeleid?

Wij van de website Mauritsstraat maken ons zeer ongerust.

Bent u ook bezorgd? Stuur een email naar redactie@mauritsstraatutrecht.nl

Uw verslaggever was afgelopen week in Rome. Daar heeft hij eens gekeken wat er daar gebeurt met bijvoorbeeld bomen die dreigen om te vallen.


Twee vliegdennen in Rome: niet gekapt maar echt opgelost.(9 mei 2008)

Aan de foto is duidelijk te zien dat men in Rome wel langer nadenkt voordat men een boom kapt. Er zijn duidelijk andere oplossingen. In Rome is geen maatregel gek genoeg om een oude mooie boom overeind te houden.