Water in de wijn

10 maart 2007, van onze verslaggeefster Liesbeth Blankhart

Wij wonen aan het begin van de Mauritsstraat in een heerlijk huis met een behoorlijk grote kelder eronder, waar we veel gebruik van maken. Tot voor kort was deze kelder altijd droog. Nou, als er zo’n enorme onweersbui was geweest wilde zich nog wel eens een klein plasje op de grond vormen. Groot was dan ook onze schrik toen er vlak voor Kerstmis opeens een paar centimeter water in de kelder stond. Wij moesten met kaplaarzen aan de wijn halen.

Omdat ik toch wel onder de indruk was heb ik al dat water gemeld bij de gemeente via hun website. Prompt werd ik keurig teruggebeld, en werd ik verwezen naar de afdeling waterwerken. Die hebben mij het volgende verteld:
Onze straat ligt op 2,20 m. boven NAP, dat is het punt waar de putten zijn. Onze tuinen liggen natuurlijk een stukje lager (bij ons tenminste), waarschijnlijk op zo’n 1,70 m. Het grondwaterpeil ligt normaal op 0,40 m. boven NAP, maar na een hele natte periode kan het stijgen naar 0,80 m., en dat het de laatste tijd nat is geweest zal iedereen beamen. Ik heb uitgerekend dat de bodem van onze kelder ook ongeveer op die hoogte ligt, en de vriendelijke meneer van de gemeente die ik aan de telefoon had wees mij erop dat ons huis oud is, en best hier of daar een scheurtje kan vertonen waardoor het grondwater naar binnen dringt. Dat klinkt aannemelijk.

Toch maak ik me wat zorgen over de afwatering bij ons in de buurt. De tuin van onze buren staat op het ogenblik blank, en bij de andere buren liep het water het souterrain in. Met de storm zijn een aantal grote mooie bomen omgegaan in het Wilhelminapark, en ik heb gehoord dat dit mede veroorzaakt is doordat de wortels van deze bomen zo verzadigd waren met water dat ze makkelijk konden afknappen. Het gerucht gaat dat de afwatering is verslechterd sinds de grote busbak onder de Berenkuil is aangelegd.

De gemeente zei me dat het aan mijn kelder lag, en dat er niets aan te doen is. Mocht iemand anders nu ook iets meer water in huis of tuin hebben dan hem lief is, dan is het misschien een idee om dit ook te melden bij de gemeente. Dit kan op de website www.utrecht.nl onder het kopje ‘inspraak en klachten’, en dan bewonersmeldingen. Ik heb geen telefoonnummer kunnen vinden.

Ik ben benieuwd naar ervaringen van straatgenoten en andere omwonenden.

Liesbeth Blankhart