In gesprek met Paul van As van Meeùs Makelaars

De huizen in de mauritsstraat blijven hun waarde houden

Is de Mauritsstraat aantrekkelijk voor kopers? Hoe ligt de vraag? Hoe snel gaat het en waaletten potentiële kopers op? Paul van As werkt bij Meeùs Makelaars aan de Maliebaan 24-26 en is onmiddellijk bereid om onze website-redactie over deze kwesties te informeren.

Hoe geliefd is de Mauritsstraat bij kopers?
De Mauritsstraat is net geen ‘top of the bill’. Dat zijn de Emmalaan, het Wilhelminapark en de Koningslaan vanwege de ligging aan het Wilhelminapark en het uitzicht. Maar straten als de Mauritsstraat, Dillenburgstraat en Frederik Hendrikstraat komen daar vlak achter. Vooral de ligging speelt een hoofdrol: een fraaie buurt, vlak bij het park, niet ver van het centrum en nabij de uitvalswegen. Minpuntjes voor de Mauritsstraat: nauw en hoog, waardoor het uitzicht vermindert en geen achterom, waardoor alles door en in de gang moet.

Hoe snel en voor hoeveel wordt een huis hier verkocht?
De omloopsnelheid is de laatste jaren opgelopen en bedraagt nu gemiddeld ca. 3 tot 4 maanden. Het totale huizenaanbod is gestegen en de koper heeft dus meer keuze. Door de recessie hakken mensen ook minder snel de knoop door. De prijzen stijgen echter nog steeds licht. Deze huizen blijven hun waarde wel behouden. Het gaat nu vaak om bedragen rond de 5, 6 ton met uitschieters naar 7, uiteraard afhankelijk van omvang en ligging. Met andere woorden: ca. 3.000 tot 3.500 euro per m2 voor een goed onderhouden en gemoderniseerd herenhuis. Tussen vraagprijs en transactieprijs zit zo’n verschil van 10.000 tot 50.000 euro.

Wat vinden kopers aantrekkelijk aan een huis in deze straat?
Een huis is aantrekkelijk als de verhouding ‘huis – buitenruimte’ goed is. Dus graag een flinke tuin, liefst met avondzon en binnen een 4de slaapkamer naast een 5de (of 6de) werkkamer. Ornamenten en andere authentieke details zijn zeer favoriet. Uiteraard cv, een grote badkamer met aparte douche, toilet en twee wastafels en een keuken met allerhande inbouwapparatuur, voornamelijk in rvs. Afhankelijk van de koper kan een moderne ‘boerenkeuken’ (met schouw en orginele keukenkast en granitovloer) bevallen. Andere kooplustigen vallen weer voor de strakke designkeuken met luxe inbouwapparatuur.
De plek in de straat maakt niet veel uit. Men keurt wat voorhanden komt. Wat (in eerste instantie) niet zo’n rol speelt zijn de parkeermogelijkheden, zonnecellen, glasvezelkabel, veiligheidssloten, duurzame materialen, enz. Wel is gevelreiniging met nieuw voegwerk geliefd door de frisse, degelijke uitstraling. Wie wil verkopen kan beter daarin investeren en niet binnen gaan schilderen, vloerbedekking leggen (tenzij parket) of de tuin aanleggen. De nieuwe bewoners gaan dit meestal toch weer zelf opnieuw aanpakken. De staat van onderhoud is uiteraard een punt; een noodzakelijke modernisering (vervanging electra, keuken, badkamer, stucwerk etc.) vermindert de waarde van de woning. Huizen in de ‘Amsterdamse school’-bouwstijl zijn vaak wat onderhoudsgevoeliger vanwege de detaillering en gebruik van o.a. stalen kozijnen.

Kan de Mauritsstraat de eeuwen trotseren?
Kijk naar Amsterdam of naar de Oude Gracht hier in Utrecht. De Mauritsstraat blijft nog in lengte der tijden overeind. Een prettig vooruitzicht.

Paul van der Plas (november 2003)