Maurits en het oranje geheim
De Tachtigjarige Oorlog voor jong en oud

Delft, 17 maart 2007

Hoe zat het nou ook alweer? De Tachtigjarige Oorlog iets met de Slag bij Nieuwpoort, Leidens Ontzet, Willem van Oranje en Prins Maurits? Na het beleven van de nieuwe tentoonstelling Maurits en het oranje geheim weten kinderen er 'alles' van en is de kennis van de volwassenen weer opgefrist. Prins Maurits was pas 17 jaar oud toen het militaire lot van Nederland in zijn handen kwam te liggen. De Tachtigjarige Oorlog, waarin Nederland de strijd aanging met de Spaanse overheerser, was in volle gang. In Maurits en het oranje geheim maken kinderen samen met hun gids Prins Maurits een spectaculaire tocht over het oorlogstoneel van vier eeuwen geleden. Met een bezoek aan een lawaaierige herberg en een rondleiding in een geordend wapenmagazijn. En van deelname aan een gevaarlijke veldtocht tot een exclusieve ontmoeting met de prins zelf. Win met Maurits de oorlog tegen de Spanjaarden! Vanaf 16 maart 2007 tot 2010 in het Legermuseum in Delft.

"Wie niet sterk is moet slim zijn"
Delft is de stad van de Oranjes. Op nog geen kilometer van het Legermuseum, in het Prinsenhof in Delft, werd Willem van Oranje in 1584 vermoord. Zijn zoon Maurits volgde hem op en groeide uit tot de strateeg die aan de wieg stond van het onafhankelijk bestaan van Nederland. Onder het motto "wie niet sterk is moet slim zijn" bleek hij een vernieuwer op militair terrein. Dankzij Maurits technische en sociale slimmigheden volgden de de militaire successen van het jonge land elkaar in hoog tempo op. In het excercitieboek "Wapenhandelinghe" (1607) staat in woord en beeld precies hoe de soldaten slagvaardig met hun wapens om moesten gaan. Veel van de tactische legerhervormingen die Maurits doorvoerde waren gericht op de verhoging van de vuurkracht. Omstreeks 1600 gaven vuurwapens de doorslag op het strijdtoneel. Ook de betaling van soldij was in het leger van Maurits goed geregeld: "Want alleen met een gevulde beurs blijven ze mij trouw", zegt Maurits in de expositie.

Ontdek het zelf!
Willem van Oranje en het ontstaan van de Republiek vormen twee van de 'vensters' in de onlangs geformuleerde 'Historische Canon van Nederland'. In Maurits en het oranje geheim maken kinderen op speelse wijze kennis met Willems zoon Maurits en het ontstaan van de Republiek Nederland. De tentoonstelling zit vol met computerspelletjes, raadsels en opdrachten.

Voor jong en oud
Met Maurits en het oranje geheim heeft het Legermuseum een waardige opvolger van de succestentoonstelling Ridder Roderik, een middeleeuws avontuur in huis, speciaal bedoeld voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. Het Legermuseum biedt interactieve rondleidingen voor scholen aan. Maar ook voor vaders, moeders, opas en omas is er genoeg te beleven. Want: de Slag bij Nieuwpoort, wie won die ook alweer?

Maurits en de mauritsstraat
Als echte Mauritsstrater mag je deze tentoonstelling natuurlijk niet missen. Vergeet niet om je digitale camera mee te nemen en voor je eigen webredactie wat leuke foto's van je belevenisen met Maurits te maken.

Prinses Máxima opent
In naam van Oranje, doe open de Poort!
Twee musketiers uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog heetten Prinses Máxima welkom bij de ingang van de tentoonstelling.

De kinderen van de Prins Mauritsschool openden samen met Prinses Máxima de tentoonstelling door het voorlezen van de woorden In naam van Oranje, doe open de poort!. De musketier en de piekenier in historisch kostuum die de ingang versperden maakten hierop ruim baan.

Vervolgens bezochten Prinses Máxima en de schoolkinderen gezamenlijk de gezellige herberg, het indrukwekkende wapenarsenaal en werden ze toegesproken door Prins Maurits in hoogst eigen persoon. Gert Groenendijk, directeur van het Legermuseum, overhandigde Prinses Máxima 3 kinder T-shirtjes met daarop een afbeelding van het affiche van de tentoonstelling Maurits en het oranje geheim.

foto's en tekst: Legermuseum Delft