Zondagochtendwandelingen in Oost

Neem de wijk op zondagmorgen

Leer je eigen wijk kennen en kom in contact met mensen uit de buurt door mee te doen aan de zondagmorgenwandelingen van Milieupunt Oost.

Opgeven hoeft niet. Met elkaar bepalen we welke route we gaan lopen, een begeleider is er niet. Als basis gebruiken we wandelingen van ca. 6 km uit de serie ´Groene Voetstappen in Utrecht´. Dat zijn gidsjes met routes die voeren door wijken in Utrecht, bedoeld om eens nader kennis te maken met natuur- en cultuurschoon in onze onmiddellijke omgeving. Er zijn inmiddels vier deeltjes in de reeks verschenen, die verkrijgbaar zijn bij de Utrechtse Milieupunten. Maar ook als u andere ideeën heeft, zijn die zeker welkom. Neem dan wel een routebeschrijving mee!

Startpunt: de grote rode beuk tegenover het Rosarium bij het Wilhelminapark.

Data: elke laatste zondag van de maand (29 oktober, 26 november, 31 december)

Vertrek: 9.30 uur. Meedoen is gratis

Aanmelden: niet nodig

Meer informatie via www.milieupuntenutrecht.nl

(bron: Milieupunten Utrecht, 18 september 2006)

Groene wandeling vanaf rode beuk

wandelverslag door Fred VerniersWie in de wijk Oost kent 'm niet - de grote, rode beuk op de Oudwijkrotonde? Omgeven door straten die verwijzen naar koninklijke hoogheden, heeft hij inmiddels zelf een majesteitelijke status bereikt. Waar vind je een mooier vertrekpunt voor een zondagmorgenwandeling, dachten ze bij Milieupunt Oost. Het Milieupunt organiseert eenmaal in de maand een voettocht door de wijk (en aangrenzende stadsdelen), bedoeld om natuur en cultuur van de buurt te leren kennen, maar ook om buurtgenóten te leren kennen.

Nog twee wandelingen
Het was lekker lopen, zondagmorgen 29 oktober. De weersomstandigheden waren fris, maar zonnig; het gezelschap was klein, maar wakker, en de wijk waar de route doorheen voerde - Utrecht Oost - héérlijk rustig.
"Grappig om te ontdekken dat je zo vlak bij huis een mooie wandeling kunt maken,"
zegt mede-initiatiefneemster Lisa Veneberg, "er zijn verschillende natuurgebiedjes door leuke paadjes aan elkaar geregen". De tocht ging achtereenvolgens door Rijnsweerd, een stukje Uithof, Park Bloeyendael, weer door Rijnsweerd en daarna via De Zilveren Schaats terug naar het Wilhelminapark. In totaal werd er ongeveer 5,5 kilometer afgelegd.
Bij de opzet van de wandelingen is gekeken naar een soortgelijk project dat in Londen tot een succes werd. Liefhebbers van cultuur- en natuurlijke historie verzamelen zich daar wekelijks voor een Sundaymorningwalk vanaf een plek die tevoren staat aangekondigd in het uitgaansblad Time Out. Het zijn wandelingen waar nu eens géén gids aan te pas komt.

Dit jaar heeft Milieupunt Oost nog twee wandelingen gepland en wel op zondag 26 november en op zondag 31 december (telkens de laatste zondag van de maand). Ze beginnen om 9.30 uur en startpunt is de rode beuk op de Oudwijkrotonde, tegenover het Rosarium. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Het project is net begonnen en "meelopers" zijn van harte welkom! Met elkaar bepaal je waar je (naar toe) wilt wandelen. Eigen ideeën zijn welkom. De wandelingen zijn gratis.

FV