Witte kerst 2009?
25 december 2009

Wanneer mag je spreken van een witte kerst? Geldt dat ook als er nog sneeuw ligt van de dagen daar voor? Of moet het echt op de dag zelf gesneeuwd hebben? Verse sneeuw op kerst. Hebben we dat gehad? Jawel. Op 25 december 2009 heeft het 's ochtends om tien uur gesneeuwd. Helaas ging de sneeuw daarna over in regen maar het heeft gesneeuwd op kerst!

Deze foto's zijn gemaakt op 25 december 2009 's ochtend rond tienen. Als je heel goed kijkt zie je de sneeuwvlokken. Vooral op de ruiten van de auto's zie je dat er net een vers laagje gevallen is. Omdat een van de doelen van uw redactie is om van deze website het historisch Mauritsstraat-archief van de toekomst te maken is het van belang dat we hier dus registreren dat we op 25 december 2009 in de Mauritsstraat een witte kerst hadden.

Of moeten we meer kritisch zijn en luisteren naar het KNMI? Kunnen we, als je kijkt naar het wegdek van de Mauritsstraat op de foto hier boven, spreken van "een gesloten sneeuwdek"?

Wat zegt het KNMI in De Bilt?
DE BILT - Nederland heeft officieel een witte kerst. Het is een officiële witte kerst als op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt. Op de ochtend van tweede kerstdag dit jaar lag er in De Bilt nog 4 centimeter sneeuw, op eerste kerstdag was dat 9 centimeter. Daarmee is kerst 2009 voor het eerst sinds 1981 een witte kerst. Dat heeft het KNMI zaterdag laten weten. De vorige keer, in 1981, leverde de zeer sneeuwrijke maand december met Kerstmis 11 tot 20 cm op.

Zeven keer
Een blijvend sneeuwdek komt met kerst niet vaak voor, aldus het weerinstituut. In De Bilt waar de sneeuwdikte sinds 1901 gemeten wordt is dat, kerst 2009 meegerekend, zeven keer gebeurd. Op veel plaatsen lag dit jaar sneeuw tijdens de kerstdagen, vooral in een strook van Zuid-Holland over Utrecht naar de Veluwe en in Friesland en Groningen. Alleen vlak aan zee en in delen van Overijssel, Gelderland en Limburg bleef het groen.