Spinselmot 2009

Wilheliminapark 15 mei 2009, fotografie bank : Felicia Kemme

Een bijzonder gezicht, zo'n bank bekleed met een zijdeachtig spinsel. Inmiddels is het ieder jaar raak in het Wilhelminapark. Het is mei. Overal knalt het jonge groen uit bomen en struiken en dan zijn daar opeens weer een paar bomen die in een paar dagen al hun bladeren kwijt raken en tegelijk van kruin tot wortel worden bekleed met een dun wit doorschijnend spinsel.

Het is het werk van de rups van de spinselmot. Een rups die groter is dan het uiteindelijke kleine spinselmotje dat uit hem voortkomt. Het motje heeft fraaie witte vleugeltjes met zwarte stippen en wordt daarom ook wel de stippelmot genoemd. Het is een nachtvlindertje. Zo eentje die je, als je 's avonds in de tuin zit, rond de tuinlamp ziet fladderen.

Maar voorlopig is er geen sprake van prachtige fladderende motjes. We hebben nu te maken met een legioen rupsen dat met grote gulzigheid het ene blad na het andere verorbert. De rupsen lijken per uur wel een stukje te groeien. Merkwaardig dat ze dit jaar ook een bank inspinnen. Die parkbank is dan wel groen geschilderd maar een mals blaadje kunnen ze er toch niet in zien.

Misschien bekijken ze zo'n bank net als een boomstam. Het zit in de buurt van de blaadjes, dus we spinnen het in.

Er wordt ook wel gezegd dat de spinselrupsen de bomen inspinnen opdat ze onder het spinsel door naar de blaadjes kunnen kruipen zonder door vogels opgepikt te worden.