WILHELMINAPARK
TERUG NAAR DE OORSPRONKELIJKE STAAT

Door Paul en Arjanna van der Plas

Voor de bewoners van de Mauritsstraat is het nabijgelegen Wilhelminapark van groot belang. Je kunt er heerlijk wandelen, de hond uitlaten, genieten van de fontein, dineren. Kinderen gaan er naar de speeltuin, voetballen op de grote weide, fietsen, skaten, pubers hangen er rond.
Paul en Arjanna van der Plas interviewden Eduard de Nooij, prominent bestuurslid van de Stichting Wilhelminapark en omgeving, over het wel en wee van het park.De Stichting volgt de plannen en acties van de gemeente met het park nauwgezet en ijvert om de oorspronkelijke ideeën over het park zoveel mogelijk tot hun recht te laten komen.

'Een klapstoel dwars voor de dragline!'
Zo'n 10 jaar geleden had de gemeente bedacht dat er wel een pad kon komen, dwars door de noordelijke weide van het park en dan richting Rosarium. Enkele omwonenden kwamen in actie. 'Voor onderhoud van het park was geen geld, maar voor zo'n pad ineens wel. Wisten ze wel dat Copijn dit park 100 jaar geleden ontworpen had, en zeker niet met deze lelijke ingreep'. Eén van de omwonenden zette zijn klapstoel dwars vóór de machines. Men vroeg om de wethouder. De omwonenden kregen hun zin, de gemeente ging een beheerplan maken en de Stichting Wilhelminapark en omgeving werd opgericht. Naast het onderhoud van het park, hield de stichting zich de afgelopen jaren bezig met de verkeersveiligheid rond het park en voorkwam dat er meer kantoren en opbouw op de huizen kwam dan was toegestaan.


Eduard de Nooij en het plan

We werken aan een omvattende beleidsvisie
'De gemeente voerde in het verleden nooit een consistent beleid', stelt De Nooij. 'Er zijn allerlei stukjes van het park afgegaan. Er werden bomen geplant die er niet thuis hoorden. De gemeente heeft moeite om het park goed te onderhouden'. De Stichting Wilhelminapark probeert het tij te keren door met alle betrokkenen een beleidsvisie te schrijven. Hierin moet komen te staan hoe het park er over 50 jaar uit moet zien, opdat de gemeente in beheerplannen van 3 à 5 jaar in die richting kan werken. De Stichting heeft van de gemeente een bijdrage gehad om het schrijven van de beleidsvisie professioneel met een landschapsarchitect aan te pakken.


Gezichtslijn Wilhelminapark...

De hartenwensen van Eduard de Nooij
De Nooij kent alle hoekjes en gaatjes van het park en kan uren over de historie vertellen. Wat hoopt hij dat er de komende tijd gaat veranderen in het park? Hij somt op:
a. de afwerking van de wandelpaden met een mooie kleur grint of steenslag; nu is er bij slecht weer een dunne laag afgestrooid op asfalt en dat moet opnieuw schoongeborsteld
b. het verbeteren van de waterhuishouding om te voorkomen dat er nog meer bomen omvallen, die last hebben van de wisselende, te hoge stand van het grondwater
c. meer bomen die ook in het originele plan van Copijn voorkwamen en dan ook liefst op de oorspronkelijke plek, bij voorbeeld een fraaie goud-es terug, en minder iepjes en esdoorns, omdat de gemeente die over had
d. mooie struiken, die in verschillende seizoenen verrassend kunnen bloeien en voor kleur zorgen
e. de oorspronkelijke zichtlijnen in de visie van de parkarchitect open houden dan wel opnieuw open maken; op bepaalde plaatsen moet je dóór kunnen kijken, bv. van de ingang naar het oude Paviljoen
f. illegaal fietsen op de voetpaden in het park tegengaan door het plaatsen van twee kiwisluizen
g. de autoparkeerstrook bij het restaurant stroomlijnen, deels afsluiten of liever: geheel opheffen
h. en natuurlijk: voldoende budget om het park te onderhouden.

Website Stichting Wilhelminapark vóór de zomer 2003 in de lucht
Eduard is enthousiast over de website van de Mauritsstraat. 'Het maakt mensen betrokken'. Zij gaan ons ook helpen bij het opzetten van onze website: www. wilhelminapark.info, die er vóór de zomer moet zijn. Wat erop komt te staan? Veel over de historie, de bomen, de waterhuishouding ('Wist u dat het water van het park met een persleiding uit de Zilveren Schaats komt en via de zuidkant afstroomt naar de Minstroom'), de parkregels, de bebouwing om het park en de BN'ers die daar woonden. We wachten af!

Adres: Stichting Wilhelminapark en omgeving, postbus 14149, 3508 SE Utrecht.
Donateurs (min. € 10 p.j.) ondersteunen het werk en ontvangen 2 x jaars de donateursbrief, naast de nieuwsbrief (de nieuwsbrief krijgt iedereen in deze buurt; verschijnt 2 x per jaar).