De storm van 18 januari 2007

19 januari 2007, van onze verslaggever

Op zo'n dag als gisteren realiseer je je soms opeens hoe dicht wij Mauritsstraters bij het KNMI zitten. Het blijft indrukwekkend hoe nauwkeurig zo'n instituut extreme weersomstandigheden kan voorspellen.

Gisteren voorspelde ze niet alleen nauwkeurig dat er een storm zou komen, maar ook wanneer de gigantische luchtverplaatsing het heftigst zou zijn. Het klopte precies. Aanvankelijk denk je bij zo'n weeralarm dat ze nu toch niet al te zeer moeten overdrijven, maar achteraf werpt het bepaald zijn vruchten af.

Afgesloten snelwegen, treinen die niet meer rijden, het advies om binnen te blijven. Even leek het oorlog en meteen was er ook weer de saamhorigheid. Opeens mocht je ongevraagd bij collega's en vrienden mee-eten en blijven slapen.

Om half vijf was uw verslaggever op locatie. Vliegende storm en horizontale stortregens in het Wilhelminapark. De hond trotseerde het noodweer zondermeer, maar keek bij de ernstigste vlagen toch wat benepen. Het voskleurige monster ging bij zo'n vlaag plat in het gras liggen. Ongelooflijk wat een natuurgeweld. Ik deed mijn capuchon maar af. Dat ding beneemd het zicht en vliegende taken moet je toch zien aankomen. Drijfnat werden we, maar de risicovolle ervaring nemen ze ons niet meer af.

De bomen stonden vervaarlijk te zwiepen. Nu was er echter nog geen boom om. Het KNMI had het voorspeld, om 18.00 uur zou de storm op zijn ergst zijn.

Op dat tijdstip moeten de vlagen een indrukwekkende kracht hebben gehad. Het moet rond dat tijdstip geweest zijn dat er een gruwelijke windstoot midden door het park trok en op zijn weg een aantal bomen omtrok.

Als je vandaag, bij dit prachtige zonnige weer, in de stilte na deze januaristorm, het park intrekt zie je precies de weg die die krachtigste vlaag op het hoogtepunt van de storm heeft gevolgd. Indrukwekkend maar eeuwig zonde dat er weer van die prachtige parkreuzen zijn geveld.

RB

De laatste storm met dit effect hadden we op 27 oktober 2002. Ook daarvan deden we verslag.
Kijk hier >>>

Van het KNMI

Storm was zwaarste in vijf jaar
In 36 uur viel bijna net zo veel regen als in een hele maand
19 januari 2007 - De storm van 18 januari was de zwaarste in vijf jaar. Langs vrijwel de hele kust stond geruimte tijd een zware storm, windkracht 10. Tijdens de storm viel bijzonder veel neerslag, op veel plaatsen 50 tot 60 mm in 36 uur.
Dat is bijna net zo veel als er normaal in de hele maand valt. Normaal levert januari 69 mm op. Vooral tijdens buien die vergezeld gingen van hagel, onweer, slagregens en zeer zware windstoten was het zwaar weer.

Langs de kust zijn uurgemiddelde windsnelheden gemeten van 25 m/sec, wat overeenkomt met 90 km/uur en windkracht 10 op de schaal van Beaufort. Daarmee heeft deze storm een plaats gekregen op de KNMI-tabel van zware stormen sinds 1901. In die ruim honderd jaar zijn nu in totaal 58 zware stormen voorgekomen. Elf van die stormen bereikten een uurgemiddelde van windkracht 11 en alleen op 6 september 1944 werd gemiddeld over een uur orkaankracht 12 gemeten (Nader verklaard- stormklimaat).

Zeer zware windstoten tot diep in het binnenland
De storm van 18 januari 2007 leverde op grote schaal zeer zware windstoten op van 120 tot 130 km/uur. Wilhelminadorp registreerde volgens voorlopige cijfers met 133 km/uur de zwaarste windstoot. Ook in het binnenland zijn op verschillende plaatsen tot ver landinwaarts zeer zware windstoten gemeten van 110 tot 120 km/uur. Herwijnen registreerde een vlaag van 124 km/uur.

Zwaarste storm in vijf jaar
De laatste keer dat ons land te maken had met een zware storm (met een uurgemiddelde van windkracht 10) was 27 oktober 2002. De storm van 18 januari 2007 was met een uurgemiddelde van 101 km/uur en windstoten tot 148 km/uur nog sterker. De ergste storm van de laatste decennia was die van 25 januari 1990. De storm, die tijdens de avondspits zijn hoogtepunt bereikte, kostte aan zeventien mensen het leven. Deze storm bereikte een uurgemiddelde van windkracht 11 (zie onder nieuws- De zeer zware storm van 1990).

Stormen horen bij ons klimaat
Stormen zijn een onvermijdelijk verschijnsel in ons klimaat. Jaren achtereen gaan voorbij zonder storm van betekenis, maar soms volgt de ene zware storm na de andere. De atmosferische omstandigheden met een sterke straalstroom (een bijzonder sterke wind op zo'n 10 kilometer hoogte) en grote temperatuurtegenstellingen kunnen lange tijd zodanig zijn dat stormen gemakkelijk tot ontwikkeling komen. Lange tijd stormachtig was het het laatst in februari 2002. Toen kwam het op zes dagen tot storm, op 26 februari zelfs tot een zware storm woedde. Op maar liefst 21 dagen kwamen zware windstoten voor (windsnelheid tenminste 75 km/h). Ook in 1990 was het lange tijd stormachtig met een zeer zware storm op 25 januari en een zware storm op 26 februari (zie verder lezen- tabel zware stormen in Nederland- en nader verklaard -stormklimaat). Onder verder lezen - klimaatscenario's wind en storm, vindt u informatie over wind en storm in relatie tot de klimaatverandering.

Storm teisterde groot gebied
De storm, die Duitse meteorologen Kyrill hebben genoemd, ontstond boven de Atlantische Oceaan waar de zeer koude lucht uit het noorden van de VS in aanraking kwam met veel warmere subtropische lucht van zuidelijke breedte. Mede onder invloed van de sterke straalstroom (een zeer sterk windveld op ongeveer 10 kilometer hoogte) kon de depressie zich sterk ontwikkelen en kwam ze met grote snelheid onze kan op. De stormdepressie trok via de zuidelijke Noordzee richting Oostzee.


Wat later op de dag

's middags nog even het park aangedaan. De mannen van de gemeente laten het er niet bij zitten. In een paar uur hebben ze de bomen in hapklare brokken.


Achterop de gemeentekar ligt zowaar een bloesemtak.
In januari!?