Meebeslissen over de toekomst van 'ons' park

Voor bewoners van de Mauritsstraat is het Wilheminapark een belangrijk deel van de buurt. We genieten er van de zon, natuur en medemensen. Het park geeft een stukje ruimte, rust en vrijheid in de volle en hectische stad. Er zijn nogal wat belangen die botsen. Gezellig met je kind de eendjes voeren schaadt de waterkwaliteit, je hond (verboden middels art. 51 a.p.v.) laten rennen over het gras kan overlast veroorzaken voor diegene die er wil zonnen. Voetballen (verboden middels art. 38 a.p.v.) op het noordelijke grasveld schijnt ook ergens slecht voor te zijn.
Vooral bij mooi weer in de zomer kan het behoorlijk druk zijn in het park. Het is mooi om te zien hoe een al die bezoekers er ieder op hun eigen manier van genieten.
De Stichting Wilhelminapark e.o. heeft een belangrijke invloed op het park. Ook voor ons als bewoners van de Mauritsstraat is het belangrijk samen met de stichting te laten horen hoe wij denken over de volgende 50 jaar van dit reeds 100 jaar bestaande stukje groen.

BdB

Hieronder de uitnodiging van de Stichting Wilhelminapark e.o.


Het bestuur van Stichting Wilhelminapark e.o. nodigt u uit voor een bijeenkomst:
De toekomst van het Wilhelminapark en omgeving


Datum: 6 april 2004, 20.00 uur
Plaats: Dining Hall van het UniversityCollege, Prins Hendriklaan, Utrecht,
Voorzitter: Pia Dijkstra

Waar gaat het om?
Het Wilhelminapark, de Emmalaan, het Rosarium en het Hoogelandse park vormen samen een monumentaal parkgebied.

Meer dan 100 jaar geleden ontwierp H. Copijn het Wilhelminapark en H. Lorande Emmalaan en het Hoogelandse park. Na ruim een eeuw blijken die oude ontwerpen ijzersterk: ondanks enorme maatschappelijke veranderingen hebben de parken hun oorspronkelijke vorm grotendeels behouden. Dagelijks genieten duizenden Utrechters daarvan.

Maar de bedreigingen nemen snel toe: autoverkeer en parkeerdruk, intensief parkbezoek, afwateringsproblemen en achterstallig onderhoud eisen hun tol.



Een plan
Het bestuur van de Stichting Wilhelminapark e.o. wil het tij keren. In de contacten met de gemeente Utrecht en andere instanties wil het bestuur kunnen steunen op een beleidsvisie voor de komende 50 jaar, maar dan wel gedragen door de Utrechters die in de omgeving van het parkgebied wonen.
Daarom heeft het bestuur uitgangspunten geformuleerd. Copijn Utrecht Tuin- en landschapsarchitecten bv heeft die uitgangspunten vertaald in een beleidsvisie: een plan waarin oplossingsrichtingen zijn aangegeven. Het concept voor die beleidsvisie willen wij op 6 april aan u voorleggen.

De uitgangspunten
• de kwaliteit van het parkgebied is grotendeels te danken aan de oorspronkelijke ontwerpen; daarom moeten deze hersteld en behouden worden
• de beleidsvisie moet rekening houden met de eisen van de komende 50 jaar

Uw mening
Een plan zonder draagvlak van omwonenden biedt weinig houvast. En degenen die zich met de toekomst van het parkgebied bezighouden hebben dat nodig: de Stichting Wilhelminapark, de gemeente Utrecht, het waterschap, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en andere betrokkenen.

Het bestuur is verheugd dat Pia Dijkstra bereid is de bijeenkomst te leiden. Het plan zal u op die avond worden voorgelegd. Wij zullen graag uw ideeën vernemen over de voorgestelde oplossingen. Met inachtneming van de "oogst" van deze bijeenkomst zal het plan worden bijgesteld. Over het vervolg ontvangt u op 6 april nadere informatie.

Waar moet u 6 april zijn?



Het University College biedt ons gastvrijheid in de grote eetzaal (Dining Hall) op zijn terrein (de voormalige Kromhout kazerne) aan de Prins Hendriklaan. Een plattegrond vindt u hierboven. Bij de ingangen van het terrein zal iemand u bovendien de weg wijzen. Wij hopen u om 20.00 uur in de Dining Hall te begroeten!