Mauritsstraat, the day after 2005

Vannacht waren de knallen harder dan ooit, klonken de luchthuilers schriller dan ooit, waren de tot onze dakgoten opspattende fonteinen voller en kleurrijker en deden de tot ver boven de stad uitschietende vuurpijlen de melkweg verbleken. Ook in de Mauritsstraat kan het niet op. Staken we voorheen onze vuurpijlen een voor een in een fles, nu zijn er de vuurpijlenorgels die iedere drie seconden een weergaloze kleursproeier ver de lucht in schieten.


fonteinstellages aan de stoeprand

Sjors vertelde hoe dat in de moderne knallerswereld nu heet zo'n ontploffer die zeven maal zoveel lawaai maakt als een driedubbele kanonslag. Zo'n ding waarvan je de knal echt voelt, waarvan de ramen trillen, waarvan je champagne uit je glas schiet: "dat noemen we een nitraatbom...".


fonteinspinner ongebruikt

Vanmiddag, op 1 januari 2006, is uw redactie direct na het ontbijt de straat op gegaan om eens te kijken wat er na zo'n nachtelijke veldslag nog resteert.

In het zuidelijk straatdeel ligt er ter hoogte van nr. 80 tot en met 90 één groot tapijt van as en verbrande vuurwerkresten. Het is duidelijk dat de mauritsstraters hier weten wat feesten betekent. Gisteravond was het in dit deel van de straat ook zeer gezellig. Er lag daar op de straatstenen ook vanalles te branden, te sissen en te spuiten. We vragen ons af: "wat kost dat nou, zo'n as-tapijtje?". Gelukkig dat we nog net deze foto's konden maken, want er wordt flink gebezemd om de straatstenen weer zichtbaar te maken, zij het met een nieuwe grijze tint.Wat verderop staan tegen de stoeprand wat van die vuurpijlorgels. Met succes leeg geschoten...

Aan de noordkop van de Maurits zijn de toch wel meest professionele vuurwerkafstekers van de straat in de weer. Wie kent ze niet: de bevriende buurmannen Karel en Antoni. Karel demonstreert met trots zijn lanceerbuis. Met nog een aantal buren en een berg gasten hebben ze vannacht laten zien hoe het echt moet. Karel heeft drie hopen afval samengeveegd en Antoni zet even zijn kruk opzij om de zaak in vuilniszakken te stoppen. Die mannen zijn beslist wat eurootjes lichter sinds vannacht.

De details van dit kerkhof zijn wonderschoon. Ergens in een doos staat een eenzame champagnefles. Eromheen allerlei kleurige vuurwerkresten. De verhouding lijkt scheef. Zou er, omwille van het vuurwerk, bezuinigd zijn op de drank?

Eens even kijken hoe het er een straat verder uitziet. Op de Koningslaan weer een driftig vegend duo. "Wij hebben het dit jaar kalm aan gedaan", vertellen ze. "We hoefden dit jaar maar eenmaal iets aan te steken: een honderdduizendklapper".

De redactie van de Mauritswebsite
wenst u
een fantastisch 2006!