Beleidsvisie Wilhelmina Park
Op dinsdag 6 april jongsleden presenteerde de Stichting
Wilhelminapark haar beleidsvisie 2050 op de toekomst van het Wilhelmina park
en omgeving.
De avond werd gehouden in de Dininghall van het University College op de het
oude kazerneterrein aan de Prins Hendrik laan. Een prima locatie met veel
ruimte. En dat was ook wel nodig, want er waren zeker meer dan 200 belangstellenden.
Een voor de stichting totaal onverwachte opkomst, zo bleek. Het wijkbureau
zou er jaloers op zijn! En eens te meer een duidelijke aanwijzing hoezeer
onze buurt aan 'hun' park hecht. De bijeenkomst werd professioneel, maar toch
leuk en informeel geleid door Pia Dijkstra, die in de tweede helft van de
avond als een soort Opra Winfrey het publiek aan de microfoons dirigeerde.
Een werkgroep van de stichting ( waar o.a. Antony Folkers uit onze straat lid van is) had samen met tuinarchitect Copijn onderzoek gedaan naar de huidige staat van het park en de gewenste toekomstige ontwikkeling. Hierbij waren de destijds gecombineerde ontwerpen van Copijn en Loran uit circa 1890 als uitgangspunt genomen. En juist die oude ontwerpen lieten zien hoe het Wilhelminapark qua ontwerp één geheel vormde met de Emmalaan en het Hoogelandse park! De beleidsvisie was letterlijk wat het pretendeerde. Er werden denkmodellen gepresenteerd, welke ( als ik het goed heb begrepen) het park qua structuur weer een geheel wilde maken (van het Juliana parkje op de rotonde tot het Hoogelandse park!). Een opnieuw invullen van een groot deel van de oorspronkelijke beplanting ( vooral heesters en ontbrekende bomen) zouden de verassende zichtlijnen van het oude ontwerp weer moeten doen herleven.
Natuurlijk waren ervanuit het publiek veel vragen. Maar die gingen allemaal over de 'kortere termijn". Zoals uw verslaggever stelde : '2050 haal ik qua leeftijd niet meer en ik zou graag de komende 10 jaar ook wel wat willen zien gebeuren...'. Maar de presentatoren maakten duidelijk dat een aantal van deze visies in het op korte termijn te realiseren beheersplan van de Gemeente opgenomen kunnen worden, als ze bij hun lobbywerk voldoende steun krijgen.
Uit het publiek werd de nadruk onder meer op de volgende zaken gelegd: het verkeer in en rond het park [ aan beide zijden één-richting en 30km zone? ], de veiligheid in het park, de problemen rond het Loo-laantje (fietsers) en het vele asfalt in het park. Ook bestaan er blijkbaar veel problemen met de afwatering van het park.
Al met al een genoegelijke avond met veel vrije discussie. En hartverwarmend hoeveel bewoners ( van zeer jong tot zeer oud) met het park begaan zijn. Ik hoop en verwacht dat deze zelfde grote opkomst ook de voorlichtingsavonden ( in mei?) van het wijkbureau over het "beheersplan'voor de komende 10 jaar zal 'treffen', want dan kunnen er blijkbaar zaken worden geregeld. Er waren deze keer wat weinige Mauritsstraters. Dus ook de oproep om er de volgende keer bij te zijn!
Uw verslaggever, Jack Pheifer