Aanpak Wilhelminasloot langs Koningslaan
Projectleider Chris Jentink legt uit

Utrecht, februari/maart 2010
Niet te geloven, wat die mannen werken. De hele dag staan ze in het ijskoude water en verblikken of verblozen niet. Het tempo waarmee de Wilhelminasloot wordt leeggebaggerd en waarmee vervolgens achter elkaar nieuwe beschoeiing wordt geplaatst is op zijn minst indrukwekkend...


2 maart 2010, zo was het

1 april 2010,
We mailen met Chris Jentink, de bescheiden doch trotse projectleider van dit fraaie project. "Ik ben vrij laat ingestapt in het project en heb de voorbereiding niet meegemaakt", vertelt hij ons. In de voorbereiding hebben de beheergroep van het Wilhelminapark en de afdeling Monumenten van de gemeente rond de tafel gezeten.


2 maart 2010, aan de andere kant van de brug wordt fors aangepakt

Via een openbare aanbesteding is de firma Smits-Vos uit Nederhemert in de prijzen gevallen. Ze zijn gewoon aan het werk gekomen omdat ze de laagste inschrijver waren.


2 maart 2010

Jentink vertelt: " Ze werkten door in de winter omdat bij de meeste bedrijven de vorstverletregeling niet meer van toepassing is en de werkgever zijn mensen moet doorbetalen bij slecht/winterweer. Dan is het beter dat er iets gebeurt dan dat men thuiszit is vaak de optiek van werkgever."


2 maart 2010

"Je kunt je inderdaad afvragen hoe ze dit volgehouden hebben bij die kou. Opwarmen tijdens pauzes is dan het devies. Ondanks alle kou heeft deze aannemer prima werk geleverd met een strakke damwand en beschoeiing in de Koningsloot."

"Zoals je hebt kunnen zien gebruikt de aannemer een graafmachine om de oude beschoeiing vrij te graven en ruimte te maken voor de nieuwe. De palen voor de beschoeiing worden er hydraulisch ingetrild waarna daarachter de schotten van 6 meter lang geplaatst worden."


2 maart 2010

"Het materiaal dat gebruikt wordt is FSC gecertificeerd hardhout. De palen zijn van piqiua en de schotten zijn deels van hardhout, angelim vermelho, en deels van naaldhout (vanaf 20 cm onder water). Het vervangen van de houten beschoeiing is de hoofdmoot van het werk."


2 maart 2010

Hoe zit het met die afscherming van de bomen Chris? "In het bestek schrijven we standaard voor dat bij het werken in de directe nabijheid van bomen deze voorzien moeten zijn van een boombescherming. Vaak gebeurt dat door een beplanking rond de boom aan te brengen."


2 maart 2010

"Beste Roy, in de beschoeiing zijn zogenaamde Fauna Uittreed Plaatsen (FUPs) opgenomen om watervogels de gelegenheid te geven op de oever te komen. Ik voeg een pdf van de bestekstekening bij waar deze op staat. Met groet, Chris"


Klik!

"Verder wordt in de vijver nog op een aantal plekken het bestaande metselwerk gerepareerd/vervangen. Het is de bedoeling dat in april het werk is afgerond en het ziet er naar uit dat dit gaat lukken. Voor mij persoonlijk is dit een erg leuk project omdat er veel positieve reacties vanuit de buurt komen en de aannemer zijn werk goed doet."

Het resultaat op 31 maart 2010:


Foto Chris Jentink


Foto Chris Jentink