Afsluiting Biltse Griftpad dreigt


Duur. Dat is de reparatie van de beschoeiing langs het Biltste Griftpad (de toegang naar Bloeyendael, via het tunneltje onder de Waterlinieweg, vanuit onze wijk). Al meer dan een jaar ruziën de gemeente Utrecht en hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden daarom over wie het moet betalen. Intussen valt er steeds meer pad in het water en denkt de gemeente erover om het pad af te sluiten in verband met de veiligheid. Wijkopzichter Ruud Borst: ‘Zo ver is het nog niet, maar als het nodig is zullen we er wel toe over gaan. Er wordt inderdaad over gesproken.’


Het pad in 2002


Het pad in 2008

Onlangs waren medewerkers van de Groenvoorziening bezig om houtsnippers te verdelen over het ‘bospad’ langs de Stolberglaan. Op de vraag van uw verslaggever of er niet ook wat snippers konden worden gestrooid op het Biltste Griftpad begon de aangesproken medewerker diep te zuchten. ‘U bent al de honderdste die dat vraagt. Dat kan niet vanwege de veiligheid!’ Hij liep een eindje mee om het aan te wijzen: ‘Ziet u hoe smal dat pad is geworden? Er hoort anderhalve tot twee meter grond tussen het pad en het water te liggen. Dat is in de loop van de tijd verdwenen omdat de beschoeiing niet onderhouden is. Daarom staan die bomen nu allemaal in het water. Het pad valt zelf ook haast in het water. Dat duurt niet lang meer. Dan moet de gemeente het gaan afsluiten. Dat wordt te onveilig. Wel jammer. Het wordt veel gebruikt door de wijk en er loopt een lange-afstands-wandelpad overheen. Maar omdat het nu zo schuin afloopt kunnen we er ook geen houtsnippers op strooien. Dan glijden de mensen eraf, het water in.’

1
Op de foto is de rechterhelft stenen beschoeiing te zien die vlak bij het tunneltje is gemaakt, de linkerhelft laat zien welk stuk van het pad inmiddels is verdwenen.

Desgevraagd bevestigde wijkopzichter Ruud Borst wat zijn medewerker vertelde. Borst: ‘We zijn er al een tijd over bezig. Bij het baggeren vorig jaar had ik gehoopt dat de bagger achter de beschoeiing kon. Maar Stichtse Rijnlanden had nog geen beschoeiing aangebracht. Het water en de beschoeiing vallen onder hun verantwoordelijkheid.’ (Zie voor deze discussie het vorige stuk over dit onderwerp op deze site).

Tijd om deze patstelling te doorbreken. Wij zoeken het hogerop. Nog niet meteen naar de wethouder, eerst maar eens het wijkbureau bellen. Maar helaas. De vriendelijke jongen van het gemeentelijke call center, die het nummer van het wijkbureau na enig zoeken weet te vinden, moet na vijf minuten melden dat de ambtenaren vandaag een bedrijfsuitje hebben en zich dus niet bezig kunnen houden met politiek.

KK 14 maart 2008

Voor diegenen die het pad niet kennen: wij maakten in 2002 al eens een foto-routebeschrijving naar Park Bloeijendaal.

2